koffee

Vår guide till god och nyttig fika

Visste du att vi fikar ungefär 7,5 arbetsdagar per år? Det är nyttigt att fika på jobbet och forskning visar att jobbfikan sänker stressnivån i kroppen, gör oss mer effektiva och får oss att engagera oss mer i arbetet. Men om ni fikar flera gånger per dag och varje fika består av kaffe och något sött så riskerar de positiva effekterna att ätas upp. Därför vill vi guida er till både god och nyttig fika på jobbet.

Vad menas med nyttig fika?

Jobbfikan är nästintill helig och därför är det klokt att gå långsamt fram om du vill göra förändringar i fikat. Beroende på om dina anställda är ett gäng kakmonster, hurtbullar eller en salig blandning kan förändringarna möta hårt motstånd. Men måste nyttig fika automatiskt betyda att fikat blir mindre gott? Här nedan hittar du fem alternativ för att göra de anställdas fikastund lite nyttigare.

5 tips för nyttigare fika:

  1. Servera endast något sött till kaffet en gång per dag om ni tidigare fikat flera gånger per arbetsdag.
  2. Byt ut den klassiska kanelbullen mot en kanelknut med surdeg (fler kalorier, men mindre socker och mer fibrer och protein).
  3. Byt ut det söta mot alternativ utan socker som till exempel osötad havrekaka eller osötad syltkaka.
  4. Servera matiga mackor med krispiga grönsaker och len ost som ett alternativ till fikabrödet några gånger i veckan.
  5. Promenera tillsammans någon gång i veckan och avsluta promenaden med en fika ー passar särskilt bra för företag som har nära till Slottsskogen, Trädgårdsföreningen eller Åbybergsparken.

Nu blir det andra bullar! Glöm inte att involvera dina anställda i förändringen så att de vet varför fikat ändrar karaktär.

När är det nyttigast att fika?

Det finns flera aspekter av nyttig fika på jobbet. Vi har redan tagit upp hur fikat kan bli nyttigare för kroppen genom att undvika att byxorna blir tajtare. En annan aspekt är att göra fikat nyttigare för knoppen, alltså när ni ska fika för att få ut så mycket som möjligt av fikastunden.

Vanliga tider för jobbfika är klockan 9.30 och 14.30, och måste ni välja en av dessa tider så är det nyttigast att fika på förmiddagen för att bibehålla energin, koncentrationen och motivationen.

Hur ska ni fika för att den ska bli nyttig?

Det allra viktigaste med fikastunden är att alla på arbetsplatsen tar en paus från jobbet, sätter sig tillsammans och pratar om något annat än det de just höll på med. På så sätt kan de anställda ladda batterierna och lära känna de andra på arbetsplatsen bättre. Och vem vet, efter en kopp kaffe kanske den där omöjliga uppgiften plötsligt har en lösning…

Prata med oss om nyttig fika

Vill du byta ut det vanliga fikabrödet mot något nyttigare, kom in till en av våra bageributiker och prata med oss för fler tips. Vet du redan vad du vill ha? Då kan du beställa nyttig fika till jobbet via vår webbutik och hämta fikat dagen efter i en av våra bageributiker eller boka leverans direkt till arbetsplatsen.

Senaste artiklarna

Vår läckra webbutik

Spana in vårt sortiment och shoppa loss bland alla våra godsaker direkt på vår hemsida! Här hittar du allt från söta läckerheter, oemotståndliga småkakor och färska frallor.

Utforska vårt sortiment

Dela