Semlor

Från hetvägg till vegansk semla ー så blev semlan något som alla kunde njuta av

Saftigt bröd kryddat med kardemumma, läcker mandelmassa och fluffigt vispad grädde, och det bästa av allt ー semlan är helt vegansk. Numera behöver du inte bli utan semla på kaféet eller på jobbet för att du är vegan, det går att hitta en vegansk semla hos Dahls Bageri och hos många av våra återförsäljare. Men känner du till semlans historia? Den får du veta nu.

1700-talets hetvägg

Semlan äts traditionellt på fettisdagen, den sista dagen att äta upp sig innan fastan som pågår i 40 dagar och avslutas på påskafton enligt katolsk tradition. Det läckra bakverket har med största sannolikhet sitt ursprung i det tyska bakverket “heisse wecke” som betyder varma kilar och syftade på en bakad bulle med mandelmassa. Semlan, som först gick under namnet hetvägg, åts av välbärgade stadsbor i Sverige under 1700-talet. På den tiden kryddades bakverket med kummin och serverades i en skål med varm mjölk.

Hetvägg var en riktig favorit vid hovet och det ryktades länge om att kung Adolf Fredrik dog av att ha ätit för många semlor när han fick ett slaganfall den där fettisdagen 12 februari 1771. Ryktet var dock falskt, det var inte semlorna som låg bakom dödsfallet, och alla semmelälskare kunde pusta ut.

1800-talets fastlagsbulle blev 1900-talets semla

Hetvägg fick namnet fettisdagsbulle eller fastlagsbulle i mitten av 1800-talet. Ett halvt sekel senare blev det andra bullar när bakverket bytte namn till semla. Namnet semla kommer från det tyska ordet “semel” och det latinska ordet för fint vetemjöl “simila”. Semlan bakades på fint vetemjöl och socker, och fylldes med vispad grädde ー det var värdefulla ingredienser som endast användes vid festliga tillfällen.

2000-talets veganska semla

Länge var vegansk semla endast något man kunde njuta av om man själv hade bakat den. Men när den veganska trenden växte sig allt starkare så gick det äntligen att köpa veganska semlor på bagerier, kaféer och i butiker. Och semlorna blev bara godare och godare. 2021 stoppades den årliga tävlingen Stans bästa semla i Mjölby ー enligt vissa för att den veganska semlan höll på att vinna över semlorna med kogrädde. Enligt Arla, som höll i tävlingen, stoppades tävlingen på grund av att de ansåg att pandemin lagt sordi över semmelglädjen.

Beställ vegansk semla hos oss

Att veganska semlor är riktigt goda det vet vi på Dahls Bageri. Våra semlor är bakade på äkta göteborgsk vetedeg kryddad med kardemumma. Ljuvlig mandelmassa och luftigt vispad vegansk grädde ger pricken över i:t. Beställ en vegansk semla i vår webbutik, betala med Klarna och hämta den i en av våra bageributiker. Eller beställ hemleverans. Du kan också besöka någon av våra återförsäljare för att hitta en semla nära dig.

I vårt sortiment har vi även andra veganska läckerheter som exempelvis vegansk chokladdröm.

All information om godsakernas innehåll hittar du under respektive kategori här på vår webbplats.

Psst! Visst är det härligt med fredagsfika på jobbet, men glöm inte bort veckans andra dagar. Sätt guldkant på en regnig tisdag genom att bjuda kollegorna på rustik baguette, syrlig tranbärslevain, grova thekakor eller ett lyxigt fikon- och valnötsbröd.

Senaste artiklarna

Vår läckra webbutik

Spana in vårt sortiment och shoppa loss bland alla våra godsaker direkt på vår hemsida! Här hittar du allt från söta läckerheter, oemotståndliga småkakor och färska frallor.

Utforska vårt sortiment

Dela